2016-11-04

12 napos blogger kihívás - 3. nap


12 napos blogger kihívás: 3. nap

3. nap: 3 olyan étel vagy ital receptje, amit jelenleg imádsz 

Mivel imádok enni, így elég nehéz feladat 3 darab kedvenc ételt kiválasztani. Mivel azonban az egyszerűség, de nagyszerű elv híve vagyok, ezért most azokat osztom meg veletek, amiket imádok, és gyorsan el lehet készíteni. A két fiam mellett el kellett sajátítanom a gyors főzés tudományát, így nálunk rendszeresek az kelt tésztából készült dolgok, a krumplisok és a tésztások. Most azonban nem ilyenekkel fárasztalak titeket, szóval lássuk is, mikre esett a választásom!

Hagymaleves saját készítésű cipóban: hihetetlen, de valami gyorsan elkészíthető ez a remek étel. A cipóval sincs sok macera, csak be kell gyúrni, hagyni, hogy megkeljen majd kisütni. Amíg kel a tészta meg el lehet készíteni a leves vagy akár lehet pár oldalt olvasni.
Hozzá pedig a recept a leveshez és a cipóhoz is:

Hozzávalók a cipóhoz:
– majdnem 1kg liszt
– 3/4 adag élesztő
– 1 kanál cukor
– meleg víz (amennyit a tészta felvesz)
– só
– olaj

Elkészítés:
Kelesztő tálba beleteszem a lisztet, amiben egy kis lyukat fészket alakítok ki. Ebbe beleteszem a cukrot, élesztőt aztán ráöntöm a meleg vizet. Körülbelül 20 percig hagyom hagy keljen az élesztő. Utána összekeverem és beleteszem a többi hozzávalót. Hagyom utána egy órán át kelni. Utána cipókat formázom belőle és ismét hagyom kelni egy órán át. Beteszem hideg sütőben és 180°on készre sütöm. Tetejét sütése közben néha meglocsolom vízzel.

Hozzávalók a hagymaleveshez:
– 4-5 nagyobb hagyma
– 3 evőkanál liszt  helyettesíthető keményítővel is, viszont akkor nem lesz olyan az íze
– 1 evőkanál vaj
– só, bors, köménymag
– víz és/vagy tej

Elkészítés:
A hagymát felkockázom, addig a lábasban a vajat felolvasztom. Beleteszem a felkockázott hagymát és megsózom. Kicsit hagyom, hogy puhuljon, aztán rászórom a 3 evőkanál. lisztet. Hagyom barnulni a lisztes hagymát aztán, felöntöm vízzel. Ízesítem, majd 20 percig hagyom rotyogni közepes lángon majd öntök hozzá egy kis tejet. Hagyom felforrni és már kész is.
Díszítésnek reszelt sajtot és metélőhagymát szórtam rá.

Rántott sajt/camamber: imádjuk a sajtot a családdal, havonta szerintem 2 kg is elfogy. Persze ez csak abban az esetben, a nem készítek rántott sajtot vagy camambert.

Hozzávalók:
- 1kg trappista vagy camamber
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa

Elkészítés:
Ugyanúgy kell panírozni a rántott sajtokat is, mint a húsokat, csak kétszer kell a tojásos, prézlis részbe beletenni. Vagyis ebben a sorrendben: liszt – tojás –zsemlemorzsa – tojás – zsemlemorzsa. Panírozás közben és sütésnél arra kell figyelni, hogy nem szabad villával megszúrni, mert akkor nagyon szét fog folyni. Tökéletes ez az étel arra, hogy a gyerekek is segítsenek a konyhában, mert én ezeket kézzel szoktam csinálni. A fiúk pedig nagyon örülnek, hogy ilyenkor ők is tetőtől talpig tiszta lisztesek lehetnek.

Csokis – gyümölcsös süti: sütni is imádok, nem csak főzni, így sokszor van itthon süti is. Általában van egy alapreceptem, amit variálni szoktam, attól függően, hogy mi van itthon vagy mihez van kedvem. Általában ez szokott az alaprecept lenni, amit most megosztok veletek.

Hozzávalók:
– 30 dkg liszt
– 20 dkg cukor
– 3 tojás
– 5 dl olaj
– 1 csomag sütőpor
– 2 evőkanál holland kakaópor
– 3 dl tej
– gyümölcs és csoki darabok

Elkészítés:
Mindent összekeverek csomómentesre, bélelt tepsibe teszem és a tetejére is szórok gyümölcsöt. 180°on 20 perc alatt megsütöm.

Köszönöm a figyelmet: Remélem kedvet kaptatok a sütéshez, főzéshez, mivel láthatjátok, hogy ezek nagyon egyszerű elkészítésű dolgok.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése