2016-11-09

Amy Ewing: Az Ékkő (The Jewel-trilógia 1.)


Fülszöveg:
Az Ékkő egyenlő a gazdagsággal, a szépséggel és a hatalommal. De vannak lányok, akik számára nem jelent mást, csak a szolgaságot.
Violet a Lápon született és nevelkedett, és genetikai adottságai képessé teszik rá, hogy ő hordja ki az Ékkő egyik előkelőségének gyermekét. A Tó Hercegnője egy aukción vette meg Violetet, aki hamar megtanulja az Ékkő csillogó felszíne alatt rejtőző brutális igazságot. El kell fogadnia a csúf valóságot, és meg kell próbálnia életben maradni.

Könyv információk:
Kiadó: Maxim
Eredeti megjelenés: 2014
Hazai megjelenés: 2016
Oldalszám: 368 oldal
ISBN: 9789632617183
Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Véleményem:
Ezzel a könyvvel egy új kedvencem avattam. Mikor befejeztem folyamatosan azt kérdeztem: hogy lehet így vége!? Hetekkel később is ezt kérdezem, és alig várom, hogy kijöjjön a folytatása! A cselekmény pörgős volt a karakterek szerethetőek. Imádtam az összes gyönyörű ruhát és fényűzést, a rengeteg pazar partit. Sajnos ez azonnal csak a felszín. A partik a vagyon, a politikai helyzet és a helyettes tudásnak a fitogtatásáról szólnak.
A Magányos város felépítése
A világ, amit az írónő megalkotott egyszerre csodálatos és szörnyű. Ebben a világban a társadalom több osztályra tagolódott. A könyvben igazából csak a belső körbe, vagyis az Ékkőben élők életét ismerhetjük meg részletesebben. Ők a nagyon gazdagok, viszont ennek a gazdaságának ára van. Mégpedig nem képesek utódokat szülni. Erre van árverezés, mikor az Ékkőben élő és néhány Bankbeli licitálás során jut egy - egy helyetteshez. A helyettesek dolga, hogy ők szüljék meg a házuk úrnője helyett az utódot cserébe a ház úrnője, aki megvásárol egy ilyen lány, annak a számára csodálatos és irigylésre méltó életet kínál. Violetet is egy ilyen helyettes, azonban ezt nem így gondolja és gyanúja nem is alaptalan. Először próbál megfelelni helyettesi teendőinek, ezt azonban úgy, hogy közben a szökés lehetőséget fontolgatja. Ehhez talál pár segítőt is, Luciant, aki az aukción felkészítette és még egyet, akiről nem is gondolta, hogy titokban az ő partján áll.
Fanart Violetről
Violet egy nagyon szerethető karakter, aki maga módján küzd, hogy elhagyja az Ékkövet és újra családjával legyen. Szerettem benne, hogy nem olyan, mint a mostani YA (young adult) könyvekben szereplő tizenéves fiatalok, akiknek rengeteg felesleges hisztijük van. Persze azért az elején tönkreteszi az összes gyönyörű ruhát, amit a Tó Hercegnője adott neki, de ha ezt nem teszi meg, akkor túl tökéletes lett volna. Azért ejt néhány hibát is, amiből tanul a saját kárára. Az egyik ilyen probléma a szerelem volt: Ashbe szeretett bele, akibe nem lett volna szabad. Véleményem szerint a szerelmi szál nélkül is elég érdekes lett volna a történet. Ash helyett többet olvastam volna Garnetről a Tó házának örököséről. Mindig valahogy oda keveredik, ahol a legnagyobb segítség kéne Violetnek. Pontosabban miatta kell a segítség, mert hol neki megy Violetnek így megbomlik a haja, hol kellemetlen helyzetbe hozza. Így mindig van indok arra, hogy félre tudjon vonulni Luciennel, aki a legnagyobb segítsége a lánynak. A felkészítés alatt beszélgettek és nagyon megkedvelte a lányt Lucien, ezért is vállalja, hogy segíti a célja elérésében. Persze csak a legfontosabb lépésekről számol be Violetnek, nehogy valójában kém legyen és elárulja, mert ezekkel az apró segítségekkel, akár az életét is elvesztheti.

Értékelés: 5/5
Kedvenc karakter(ek): Violet, Lucien
Kedvenc jelenet(ek): nem tudok kiemelni, mert egyik érte a másikat
Kedvenc idézet(ek):
„Elég egyetlen repedés, a nyomában száz keletkezik. Aztán a gondosan felépített falak leomlanak.”
„Mennyi idő, míg elérjük az Ékkövet? Hány perc szabadságom maradt?”
„Megláncoltak, megkötöztek, eltakartak. Most először érzem rabnak magam.”
„Remény bomlik ki bennem, és szétárad a testemben.”
„Átcsúszom az ülésen, mert megfeszül a lánc, és igyekszem a közelében maradni; gyűlöletes érzés, ahogy a nyakörv a nyakamnál fogva rángat.”
„Egyszer azért, hogy lássa, amilyen valójában. Másodszor, hogy az elméjében lássa. Harmadszor azért, hogy az akarata szerint alakítsa.”
„Most már hivatalosan is a 197-es szám vagyok. Violet Lastingnek vége.”



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése