2017-07-19

Top5Wednesday – túl a nyugati világon



A Top5Szerdára Réta blogján,Habár könyves kocsmán bukkantam rá. Ez egy hetente jelentkező rovat, amiben egy Goodreads-es csoportban megtalálható témákban fogok bemutatni könyveket. A csoportot meg is tudjátok nézni ITT, és ha kedvetek támad, akár csatlakozhattok is.
A mai téma pedig olyan könyvek bemutatása, amelyeket nem a nyugati világ helyszínein történnek. A nyugati világ alatt olyanokat ért Samantha ő írja ki a havi topikokat, amik nem Nyugat – Európában vagy Észak – Amerikában játszódnak vagy inspiráltak. Ezért én most olyan kitalált helyszíneket fogok nektek bemutatni, amiket szerintem nem a fent említett helyek által jött létre. Sajnos a két kedvenc kitalált világomat Nyugat-Európa mintájára hoztak létre. Az egyik Csodaország, ami ugyebár az akkori Anglia karikatúrája, a másik pedig Westetros, amit szintén Európa térképe alapján készítettek.

Timár Krisztina: A látszat mesterei
Krisztina szerintem volt olyan kreatív, hogy olyan világot talál ki, ami nem egy nyugati ország fiktív helyszínéül szolgál. Említette az interjúban, amit készítettem vele (ITT olvasható), hogy elég sok utána jártást igényelt a világ és a felépítése. Ez meg is látszik a történetben, ami Hármastájon játszódik. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy még mi tetszett a könyvben azt megtehetitek ITT.

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
A Jók és Rosszak iskolája a mesebeli karakterek iskolái. Így gondolom, hogy nem éppen a fentebb említett helyszínek adták neki az alapot. Bár ki tudja. Mindenesetre én szeretnék abban a hitben megmaradni, hogy az egy teljesen olyan helyszín, ami Soman Chainaninak a fejéből csak úgy kipattant. Hogy miért imádom ennyire? ITT olvasható.

L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
Mivel a történet az űrben illetve kitalált bolygókón játszódik így ez is teljesen belefér ebbe a kategóriába. Ráadásul akkor, mikor játszódik a Föld nem is létezik. Nagyon tetszett benne a sok bolygó, főleg, amit egy penész próbált az uralma alá vonni. Bővebben a könyvről ITT olvashattok.

Tahereh Mafi: Illaberek
Illaberek egy bőrödbe rejtett világ, ami elég vad ahhoz, hogy oda dugják. Mafinak elég sok képzelőereje van, hogy ő is kreáljon egy új világot magának, amiben elszórakozik, vagyis elszórakoztatja a karaktereit. Egyébként szeretem az ilyen világokat, viszont ez nem jött be nekem annyira. Az értékelésem ITT olvasható.

Lev Grossman: A varázslók
Hogy miért került fel a listára, mikor Varázskapu egyértelműen Amerikában van? Hát azért, mert Fillory viszont a közelében sincs. Én pedig imádom Filloryt a maga vérességével. Így nem maradhatott ki a listából. Fillory kicsit olyan, mintha Narnia lenne, csak kicsit felnőttesebb kiadásban, aminek nagyon örülök. Filloryról és Varázskapuról ITT olvashattok bővebben.

Mára ennyi, ha szeretnétek kiegészíteni a listát, akkor tegyétek meg nyugodtan.

Többi Top5Szerdázó blogger:
 Arwen,
❤  Juli,
Judy,
Réta,
❤ Wandamaci
A képek forrása a moly.hu oldalról származnak.
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése