2018-04-27

„Szeretem kitalálni a történetet, felépíteni a karaktereket, hangolni, színezni őket.” - interjú Lana Millan írónővel



Sziasztok!
Újabb interjúval készültem mára, ha már okos fejemmel rájöttem, hogy Lana Millan írónő magyar. Igen, voltam olyan béna, hogy majdnem bedőltem a jól hangzó névnek, de még jó, hogy csak majdnem.
Lana Millan bizony egy magyar írónő, akinek a nevét az olvasók az Átkozott Hannah Brown című könyvével ismerte meg 2015-ben. Nemrég pedig megjelent Raziel című regénye (értékelés ITT) az Athenaeum Kiadó gondozásában.
Az interjúban az írónőről, Razielről, és a jövőről is szó esik. Fogadjátok szeretettel!

Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a felkérést. Első körben kérlek, jellemezd magad 5 szóban.
Lana Millan: Én köszönöm a felkérést. Nehéz kérdéssel kezdünk, hiszen nem egyszerű önmagunkat csupán öt szóban jellemezni, ezért egy kicsit kifejteném. Igazi álmodozó vagyok, miközben mégis megmaradok a realitás talaján. Empatikus vagyok, szeretem a kihívásokat, de sajnos eléggé kritikus vagyok, főleg magammal szemben.
Készítette: ekultúra

Miért ezeket a szavakat választottad?
Lana Millan: Ezek ugrottak be elsőre.

Mesélj arról, hogy mikor, miért kezdettél el írni?
Lana Millan: Az irodalom mindig is közel állt hozzám, rengeteget olvastam, és a magam örömére verseket, novellákat írtam, de ezt sosem vettem komolyan. Hat évvel ezelőtt változott meg valami. A barátaimmal arról beszélgettünk, milyen gyorsan szalad el mellettünk az élet, és mennyire távol kerültünk az álmainktól. Akkor ígéretet tettünk, mindent elkövetünk, hogy megvalósítsuk ezeket az álmokat. Másnap gép elé ültem, és nem mondom, hogy könnyű volt, de nem akartam feladni.

Az írásnak melyik szakaszát élvezed a legjobban, és legkevésbé?
Lana Millan: Az jó válasz, hogy mindet?J Szeretem kitalálni a történetet, felépíteni a karaktereket, hangolni, színezni őket. Képes vagyok hetekig agyalni egy-egy jeleneten, csavaron. Ez számomra mind élvezet, ahogy maga az írás folyamata is. Jó látni, ahogyan szép lassan összeáll a kép.

Az első könyved Átkozott Hannah Brown egy könnyed chicklit műfajú könyv, ezzel ellentétben a most megjelent Raziel egy fantasy. Melyiket volt könnyebben megírni? Melyik került közelebb a szívedhez?
Lana Millan: Hannah-t bizonyos szempontból könnyebb volt megírni, gyorsabban pörög a szöveg, a humor ad neki igazán lendületet. Raziel esetében más volt a helyzet, komolyabb kutatómunka áll mögötte. Mindkettőt szeretem, nem tudnék dönteni közöttük. Hannaha humora, míg Raziel épp a komolysága miatt áll hozzám közelebb.
Készítette: Athenaeum

Raziel könyved eddig elég népszerű, ami nem is csoda, hiszen egy remekül megírt történet. Szerepet kapnak benne bibliai személyek, események, rengeteg kaland és egy kis szerelem is. Mi inspirálta, hogy megírd ezt a történtet?
Lana Millan: Egy barátnőm mondta rám, hogy igazi angyal vagyok. Sokat mondjuk ezt egymásnak, de mi van, ha tényleg igaz? Ez a gondolat szöget ütött a fejembe,onnantól kezdve állandóan azon rágódtam, hogyan élné meg egy angyal, ha hirtelen egy halandó testében találná magát. Vajon mit érezne? Félne? Izgalmasnak találná? Mit gondolna a világról, az emberekről. Így kezdődött a történet.

Melyik karakter a kedvenced a Raziel könyvedből? Ki volt az, akit a legkevésbé sem szerettél megalkotni, de a történet szempontjából muszáj volt?
Lana Millan: Leginkább Razielt és Belader szerettem, sőt igazából mindenkit, kivéve Travist, Budot és Larryt. A hozzájuk hasonló karaktereket szívem szerint a valóságból is kitörölném.

Raziel története nem is kaphatott volna jobb függővéget! Lehet tudni, hány részesre tervezed a sorozatot, és mikor jelenik meg az új része?
Lana Millan: Razielre még rengeteg kaland vár, hiszen előtte az élet. A történetet három kötetesre terveztem, de ez persze nagyban függ attól, hogy az olvasók mennyire szeretik meg.

Végül pedig a szokásos kérdés: mik a terveid a jövőre?
Lana Millan: Raziel mellett szeretnék dolgozni Hannah Brown második részén, és van néhány regényötletem, amit jó lenne papírra vetni. Szeretnék több időt tölteni a családommal, a barátaimmal, és nyárra tervezek egy bringás Balaton kerülést.

Köszönöm szépen a válaszokat! Én már nagyon várom a Raziel második kötetét, és reményeim szerint az Átkozott Hannah Brown könyvet is sikerül elolvasnom, mire érkezik annak is a folytatása.
Ha kíváncsiak vagytok az írónőre, kövessétek Facebookon, és Instagramon. Ezeken a felületeken mindig értesülhettek a legújabb fejleményekről.
Ti olvastátok már az írónő bármelyik alkotását? Várjátok már a folytatásokat?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése